Het leven in de natuur trekt zich terug. De dieren hebben zich verscholen in hun holletjes. De trekvogels zijn begonnen aan hun reis naar het zuiden. De bomen kleuren rood, bruin en geel en hun blaadjes vliegen als herfstvlinders naar beneden. Sommige bomen hebben al hun blaadjes al losgelaten, deze vormen een beschermende deken voor de kou die komen gaat. De zon komt elke dag wat later op en in de middag begint het steeds vroeger te schemeren.
Het is zo fijn om jezelf en je kind te omhullen in warme kleding, drink samen kruiden theeën en geniet van de gezelligheid in huis. De tijd van de lichtfeesten is aangebroken.

Met het feest van Sint Maarten, 40 dagen voor Kerst, breekt de periode van de lichtfeesten aan. Deze begeleiden ons door de donkere dagen die gaan komen. Ze helpen ons het lichtje in je hart te laten branden, in de regen, de kou en de harde wind. Ondanks alles wat er buiten gebeurd mag ook jouw lichtje blijven branden.  Na Sint Maarten volgen Advent en Kerstmis,  met Maria Lichtmis op 2 februari, sluit de periode van lichtfeesten af. 

Advent

De donkerste tijd van het jaar is aangebroken. Advent begint op zondag 2 december. 4 Zondagen voor kerst. Advent is een tijd van inkeer. De naam komt van het Latijnse woord ‘adventus’ en betekent komst. De komst van het licht met Kerstmis. 

Op zondag 2 december mag het eerste kaarsje op de adventskrans branden. De dennenkrans met haar blauwe lint symboliseert, met haar ronde vorm, de oneindigheid van het leven.

We zingen adventsliedjes, dat geeft een rustige en fijne sfeer.  In de grote zaal ligt op ook op maandag 3 december een adventstuintje; een spiraal van dennengroen, op de grond. In het midden van de spiraal staat één brandende kaars. De grote engel nodigt ieder uit om met zijn eigen kaarsje de weg naar het midden van de spiraal lopen. Daar mag het kind zijn kaarsje aansteken aan de grote kaars en mag het vervolgens een plekje in de spiraal geven. Als iedereen aan de beurt is geweest is er een door kaarslicht verlichte weg zichtbaar geworden. Een prachtig ritueel.
We dragen allemaal zoveel licht met ons mee naar huis en dat is fijn. Jouw lichtje mag branden.

De adventskrans, de adventskalender en de seizoenstafel laten zien hoelang het nog duurt voordat het Kerstfeest is. Na de eerste Adventzondag leven de kinderen toe naar Kerstmis. Op school beginnen we met het spelen van het kerstspel. In de adventskrans branden na de tweede Adventzondag twee kaarsen, na de derde adventzondag drie en op de dag dat we in de klas het Kerstfeest vieren, branden alle kaarsjes.

Thuis kun je ook plaats maken voor Advent. Door Advent zichtbaar te maken, te verweven en te vieren kan er rust en stilte worden ervaren in de drukke en gezellige Sinterklaas tijd.

Seizoenstafel suggesties

Je begint met een lege tafel, op de ondergrond een blauw kleed, blauw de kleur van verwachting, ook het doek tegen de achtergrond is blauw.

Op de eerste adventzondag kun je bijvoorbeeld een mooie steen neerleggen, het mineralen rijk wordt zichtbaar. Je kunt ook iets fysieks ondernemen met kinderen bijvoorbeeld: naar het stenenmuseum van Giethoorn, naar de hunebedden, stenen en schelpen zoeken op het strand. Aan het eind van de dag leg je dan op tafel wat je hebt gevonden. De eerste kaars brandt.

Op de tweede adventzondag kan het dennengroen erbij als vertegenwoordiger van het plantenrijk.  Zoek samen wat mos in het bos,  of zet een mooi bloeiend plantje op tafel, een groene varen of maak een bloemstuk. De tweede kaars brandt.

Op de derde adventzondag komen de dieren. Het zijn de schapen, de os en de ezel. De kerststalfiguren, Jozef en Maria zijn zichtbaar op weg gegaan. Iedere dag worden ze een stukje dichterbij geschoven. Ook kan de stal worden opgebouwd met wat simpele takken of een echte kerststal. Samen een kerststal knutselen van zelf gevonden takken is bijvoorbeeld heel leuk. De derde kaars brandt.

Op de vierde adventzondag Vlak voor kerst verschijnen er engelen boven de stal en arriveren Jozef en Maria. Met het Kerstfeest ligt het lang verwachte kindje in de kribbe. De vierde kaars brandt.

In de natuur ziet alles er kaal en doods uit, er is weinig leven te zien.  En ondanks de donkere maanden heeft jouw lichtje mogen branden. Als het soms is uitgewaaid, of uitgeregend, dan mag je het weer opnieuw aansteken. Wel doen hoor, jouw lichtje is belangrijk en maakt deel uit van het grote licht op aarde. Als jouw lichtje schijnt, wordt de wereld lichter.   

Op 21 december begint de winter met de winterzonnewende; de langste nacht en de kortste dag. De zon heeft haar laagste punt bereikt en vanaf nu worden de dagen langzaam maar zeker weer langer. In de adventskrans branden 4 kaarsen. In vrijwel alle vrije scholen, over de hele wereld, worden rond kerstmis de kerstspelen opgevoerd. Het zijn oude spelen die door Rudolf Steiner zijn herontdekt. Tot in het begin van de vorige eeuw werden in het Duitse plaatsje Oberufer deze spelen nog gespeeld. Deze zogenoemde Oberufer Spelen bestaan uit het Paradijsspel, het Kerstspel en het Driekoningenspel. Heel mooi en fijn om naar te kijken. 

Ik wens je een hele fijne lichttijd toe, zorg goed voor jezelf, laat je lichtje branden.

Selma Ruijter-Weideman