Feestweek bij de Kleine Johannes

 

Afbeeldingsresultaat voor waldorf100Vrijescholen bestaan 100 jaar

 

In de herfst van 1919 opende in Stuttgart de eerste vrijeschool haar deuren. Onder leiding van Rudolf Steiner werd zijn beschouwing op de ontwikkeling van mensen (antroposofie – mensen wijsheid) als grondslag voor de pedagogiek en het curriculum gebruikt. Anno 2019 zijn er vrijescholen gevestigd in alle uithoeken van de wereld en het aantal neemt nog steeds toe, niet alleen in Nederland. In alle culturen en omstandigheden vinden mensen vormen om vrijeschoolonderwijs te bieden aan kinderen.

2019 staat overal binnen de (vrijeschool)wereld in het teken van het honderdjarige jubileum en de betekenis van vrijeschoolonderwijs in deze tijd. In de week van 23 september besteden wij hier als school de hele week aandacht aan met als thema continenten. Elke klas krijgt een continent en zal de hele week daar op hun eigen wijze aandacht aan besteden.

Op vrijdag 27 september ronden we de week af met een muziekuitvoering door alle kinderen. Alle klassen zullen onder leiding van LIMAI (www.limai.nl ) werken aan een gezamenlijk optreden voor alle ouders en belangstellenden, begeleid door een orkestje van leerlingen en ouders. Aansluitend sluiten de kinderen in de klas af met wat lekkers. Voor de ouders is er een hapje en een drankje.

In de gangen van de school zullen de klassen een tafel inrichten met leerlingenwerk. Ouders zijn uitgenodigd om na de uitvoering het werk te komen bekijken.

 

Programma 27 september:

De kinderen komen in de kleur van hun continent naar school (in elk geval T-shirt/blouse/trui).

  • Kleuters: Europa (WIT)

  • Klas 1 & 2 Afrika (ORANJE)

  • Klas 3 & 4: Azië (ROOD)

  • Klas 5&6: Zuid-Amerika (BLAUW)

     

14:00     concert alle klassen en orkest voor alle ouders

14:30     kinderen sluiten af in de klas,

 

 hapje en een drankje voor de ouders

 

bezichtigen leerlingenwerk

 

14:45     kleuters en klas één worden opgehaald door de ouders.

 

                Andere kinderen zoeken zelf hun ouders op.

 

 Vanaf dat moment nemen de ouders de verantwoordelijkheid voor de kinderen weer over. Verder borrelen en kletsen wordt zeer gewaardeerd.

Orkest

Leerlingen die een instrument bespelen (en daar al een beetje mee uit de voeten kunnen) zijn gevraagd of zij willen meespelen in het orkestje.

 

Het zou heel leuk zijn als er ook een paar ouders mee willen en kunnen doen. De kinderen oefenen op dinsdag 10 en 24 september van 13:00 – 14:00 uur. Ouders kunnen wellicht met een repetitie minder als het in de agenda’s niet past. Graag opgeven bij Lucas (directie@vsdekleinejohannes.nl).

 

               

Lezing

In aansluiting op deze feestelijke week is er op donderdag 3 oktober een lezing voor de ouders door wetenschapsjournalist, auteur, spreker en oud vrijeschool ouder Mark Mieras:


 

‘Kinderen scheppen hun eigen hersenen’

 

Hoe werkt leren? In zijn lezing laat wetenschapsjournalist Mark Mieras zien dat het daarboven anders werkt dan we vaak denken. Laat je meevoeren in een fascinerende reis door de hersenen op zoek naar de principes voor goed onderwijs en de overlapping met de vrije school. Niet informatie maar verwondering, verrassing en vertrouwen vormen de basis voor kennis. Echt leren begint met nieuwsgierigheid, plezier en met de kracht van verhalen. Hoe scheppen ouders en school samen de beste voorwaarde voor de hersenen van leerlingen om te floreren?

 

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist maar vooral bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Deze veelgelezen boeken geven een onthullend en tegelijk heel herkenbaar beeld van ons bewegelijke brein. Mieras, studeerde cum laude af in de theoretisch natuurkunde en is een beeldend, bevlogen en veelgevraagd spreker. Hij pleit al jaren voor onderwijs dat dichter aansluit bij moderne neuropsychologische inzichten en voor het belang van de kunstvakken. (www.mieras.nl)

 

 Omdat we rekenen op een grote opkomst en de zaal niet zal meegroeien, graag aanmelden voor deze lezing bij Joke (administratie@vsdekleinejohannes.nl).