Na een veelal warme en hopelijk goede zomer zijn we verder gegaan waar gebleven waren: in te warme lokalen. Maar om nu al een tropenrooster in te voeren… Gelukkig was de tweede helft van de week beter.

Evengoed waren de leerlingen vrolijk en vol goede zin om weer te beginnen. Voor sommige een andere leerkracht, voor de meeste een nieuw lokaal, in elk geval weer een nieuw jaar vol met mooie dingen om te leren en te ervaren.

Op voorzichtige voetjes betraden de eerste schooldag de nieuwe eersteklassertjes de zaal na moedig over het touw naar juf Beike gesprongen te zijn. Menig moeder (en stiekem ook de vaders) pinkten een traantje weg. Wat worden ze groot en wat zijn ze nog klein. Onder de hoedde van juffen Beike en Adrienne is er al vlijtig gewerkt aan de eerste letters. Prachtig!

De kleuters hebben de nieuwe buitenplek mogen inwijden. Bij Ecostay de wildernis, tussen Deventer en Twello, hebben Hester en Raoul de Bruïne een prachtige plek gebouwd waar de kleuterklassen in het vervolg hun buiten dag hebben http://ecolandgoed.eu/voorpagina/ecostay-de-wildernis.

Ook de andere klassen zijn weer goed begonnen en de school bruist weer van de activiteiten.

 

Personeel

 

Vol nieuwe verhalen en lesideeën kwam iedereen weer terug van vakantie. Lekker opgeladen en met nieuwe energie om weer te beginnen.

Naast de gewone bezetting lopen er dit jaar een aantal stagiaires mee met diverse klassen. In elk geval zullen Lynn Stiekel (kleuters) en Annelieke van der Meulen (klas twee en drie) hun Lio-stage bij ons lopen en derhalve veel aanwezig zijn en ook zelfstandig lessen verzorgen.

Met het oog op de lerarentekorten en voor de rust en onderwijskwaliteit hebben we dit jaar iets meer docentenformatie dan puur voor de lessen noodzakelijk. Dat maakt het mogelijk om de vervangingen die nodig zijn door planbare dingen (denk aan nascholing, overleg met ouders en externe partners) op te vangen met de eigen docenten, hierdoor zijn we voor deze zaken niet afhankelijk van de beschikbaarheid van invallers.

Op dit moment kampen drie ondersteunende personeelsleden met fysieke problemen. Joke van der Eerden is na operatie weer rustig aan begonnen evenals John Palmer de conciërge. Gert Kaal, de andere conciërge, zit ook in de lappenmand en zal voor enige tijd uit de running zijn. We wensen hen alle drie veel sterke en beterschap!

 

Communicatie

Helaas stonden enkele kinderen de eerste maandag voor een dichte deur. Ondanks de mededelingen in weekbericht en jaarplanner was het hen niet duidelijk dat we dit jaar met een studiedag begonnen. Op de website stond het niet goed vermeld en niet in alle klassen waren de kalenders voor de zomer al uitgedeeld. Onze excuses daarvoor. Zodra Joke er weer op volle sterkte werkt zal de website nagelopen worden. Verder blijft het weekbericht een belangrijk medium voor mededelingen!

 

 

Studiedag

 

We zijn dit jaar met het team begonnen met het verkennen en verdiepen van het onderwerp “omgaan met verschillen”. In de toenemende mate wordt er van leraren verwacht op alle individuele leervragen een antwoord te hebben. Aan de andere kant zijn wij ook van mening dat de rijke universele beelden en vakken die we als vrijeschool te bieden hebben voor alle niveaus en alle leerlingen gezond makend is. Dat neemt niet weg dat het oefenen, verdiepen en verwerven van de nieuwste inzichten op leren rondom dit thema ons onderwijs alleen maar beter kan maken.

 

Ook hebben we een aftrap gehad van een anderhalf jaar durend project waarin we, in samenwerking met kunstcircuit Deventer, gaan werken aan een leerlijn dans. Dans is een van de weinige kunstdisciplines waar we weinig tot niets mee doen. Dans is een kunstvorm waarin je jezelf en de andere tegenkomt en waarin je op veel terreinen en lagen kunt leren. Niet alleen de leerlingen maar zeker ook de leerkrachten. Een spannend en inspirerend project!

 

We hebben komend jaar een aantal studiedagen om wat dieper op beide onderwerpen in te kunnen gaan.