De tweede week van dit schooljaar zit er op en we hebben nu al weer flink ervaren hoeveel impact het coronavirus op ons allemaal heeft.

Deze week waren er al drie werknemers thuis, zonder ziek te zijn, omdat in de directe omgeving corona is vastgesteld of er een vermoeden was van. Dit toont aan hoe kwetsbaar we als school zijn. Nu lukt het gelukkig nog om alles op te vangen maar dat gaat natuurlijk niet altijd lukken.

Hoe vervelend het voor iedereen ook is: we moeten echt met elkaar scherp en alert blijven om de continuïteit en kwaliteit van ons onderwijs zo lang mogelijk te kunnen waarborgen. Dat betekent helaas voorlopig echt geen ouders op het schoolplein en in de school tenzij op afspraak. Dit betekent ook dat we streng moeten blijven op het thuis blijven van leerlingen als er in het gezin corona gerelateerde klachten zijn. Hierover en over de maatregelen die we treffen als docenten of leerlingen langer thuis komen te zitten meer in de bijlage.

Een van de krachten die maken dat we zo’n mooie Vrijeschool zijn is dat we samen de school maken. In normale omstandigheden is het soms al lastig om daar ook die vorm en inhoud aan te geven die we wensen. Nu is dat al helemaal kwetsbaar. Daarom moeten we allemaal wat extra ons best doen om dat stuk te blijven verzorgen. We gaan in elk geval bij de komende jaarfeesten bi de voorbereiding steeds ouders erbij vragen om mee te denken hoe we dat stuk met elkaar kunnen vormgeven. Ook in de klassenouder overleggen zal dit besproken worden.

Hieronder nog even de regels over thuisblijven bij klachten en de afspraken bij langere afwezigheid van leerlingen en leerkrachten:

Leerlingen en personeel blijven in de volgende gevallen thuis :

  • Neusverkoudheid, hoesten, moeilijk ademen/benauwdheid, plotseling verlies van reuk of smaak, of koorts boven 38o
  • 24 uur(!) geen klachten meer = weer naar school
  • Als iemand in het huishouden koorts heeft boven 38oC en/of benauwdheidsklachten heeft. (Het is dan verstandig om ook het kind te laten testen)
  • Als iedereen in het huishouden 24 uur geen klachten meer heeft = naar school.
  • Wordt een leerling op school ziek => direct ophalen + eventueel laten testen.
  • Uitzondering (bij twijfel overleggen met de directie):

    Voor leerlingen van de kleuterklassen geldt dat zij bij een neusverkoudheid gewoon naar school mogen.

    Voor iedereen geldt dat als de symptomen overeenkomen met normale verschijnselen horende bij astma en/of hooikoorts/allergie mag de leerling gewoon naar komen.

     

    Bij (contact met een persoon met) vastgestelde corona

  • Als er contact is geweest met iemand bij wie het corona virus is vastgesteld advies GGD opvolgen (10 dgn quarantaine, als geen klachten = weer naar school)
  • Als er in het huishouden iemand is bij wie corona is vastgesteld
  • Wachten tot de persoon 24 uur klachten vrij is en dan 10 dagen quarantaine. Daarna pas weer naar school
  • Zelf corona:
  • Tenminste 7 dagen thuisblijven en uitzieken. Daarna 24 uur klachten vrij = weer naar school
  • Leerlingen langere tijd thuis:

    Komt een leerling langere tijd thuis te zitten zonder dat hij of zij (erg) ziek is verzorgt de leerkracht werk om de voortgang in de kernvakken (rekenen, taal, lezen) te borgen.

    Er is regelmatig contact tussen leerkracht (of onderwijsassistent) over de voortgang.

    Leerkracht(en) langere tijd thuis:

    Komt een leerkracht langere tijd thuis te zitten nemen we de volgende maatregelen:

    1. Passende vervanging voor de klas.
    2. Als de leerkracht niet (te) ziek is verzorgt hij/zij zo goed mogelijk zelf het lesmateriaal
    3. Is er geen vervanging:
    4. Dan wordt de klas niet verdeeld en blijven de kinderen thuis. (redenen: te grote groepen in het lokaal, onderwijskwaliteit alle klassen omlaag, werkdruk alle leerkrachten omhoog met mogelijk verminderde weerstand als gevolg).
    5. Indien mogelijk verzorgt de leerkracht werk voor thuis. Duurt het een langere periode dan wordt het thuis onderwijs weer uitgebreider opgestart.
    6. Is er voor een bepaalde klas voor langere periode geen vervanging rouleren we de thuisblijvende klas onder de andere klassen. Dus als bijvoorbeeld klas 1 langer dan een week thuis moet blijven, blijft in de dagen daarna steeds een andere klas thuis opdat klas 1 weer deels naar school kan.
    7. Komen meerdere leerkrachten tegelijkertijd thuis te zitten en er is geen of onvoldoende vervanging zal de school (deels) dicht gaan totdat er weer voldoende capaciteit is om fatsoenlijk onderwijs te geven.