De herfst-equinox, rond 22 september, is astronomische gezien het begin van de herfst. De natuur trekt haar groeikrachten terug de aarde in, planten sterven af en de oogst van de zomer valt op de grond. Hierin zitten de groeikrachten verborgen die weer tot leven kunnen komen in de lente: een stille belofte voor de toekomst.

Enkele dagen na de herfstevening, 29 september, is het de feestdag van de aartsengel Michaël. Dit feest luidt de donkere en stille tijd van het jaar in en is het eerste van de drie feesten, samen met Sint Maarten en Sint Nicolaas, die ertoe bijdragen de kinderen voor te bereiden op het kerstfeest, de geboorte van het licht.

Engel Michaël vind je op twee manieren verbeeld. Aan de ene kant wordt hij afgebeeld met een weegschaal in de hand: de zielenweger op de drempel van leven/licht en dood/donker. Aan de andere kant wordt hij verbeeld met een zwaard in de hand en een draakachtige figuur onder zijn voet. Het beeld laat zien dat Michaël de draak niet doodt, maar hem als het ware heeft getemd. Hij overwint de draak van de opkomende wanhoop; hij schenkt de bevrijding van de angst voor de (donkere) toekomst.

Michaël maant ons niet in de verstilling en verkilling van de herfst mee te gaan. Hij vraagt ons een pas op de plaats te maken en onze eigen zomeroogst bewust af te wegen en tegelijkertijd vraagt hij ons een nieuwe richting te bepalen en ons daarop krachtig, moedig en doelgericht te focussen.

Het vinden van een nieuw evenwicht in de herfst vraagt om maathouden en inzicht. Dat vergt moed, veel moed.

Michael leert ons om  de moeilijke dingen niet uit de weg te gaan maar juist tegemoet te treden, te  verslaan. Ook de draak in onszelf. Daar gaat het om: “Durf ik naar mijn schaduwzijde te kijken en heb ik de moed om mijzelf daarin te veranderen, in het streven naar het goede?” Michaël zal ons nooit ergens toe dwingen. Wij hebben alle vrijheid om te beslissen hoe wij met onze “draken” om willen gaan, als we al de moed hebben om ze onder ogen te zien. Michaël laat ons helemaal de vrije keuze in hoe wij onze levensweg bewandelen; daarin heeft iedereen een eigen verantwoordelijkheid. Een oordeel velt hij niet; hij staat achter ons en wijst ons ‘slechts’ de weg.

Het feest van aartsengel Michaël is daarmee het feest van moed, van kracht en van een wakker bewustzijn. Alleen dan zijn we werkelijk in staat de sluipende macht van de ‘draak’, de schaduwen in de wereld en in onszelf, te doorzien, te bevechten én te overwinnen.

Op zijn feestdag spreekt Michaël in ieder mens de krachten van zijn/haar geest hierop aan.