Weekbericht
Het belang van ouderbijdrage
- Gegevens
- 13 juni 2017
Deventer, 2 juni 2017
Onderwerp: : Het belang van de ouderbijdrage voor onze school
Beste ouders,
Ieder jaar maken jullie met jullie ouderbijdrage weer een flink aantal zaken mogelijk op onze school. Graag belicht ik in drie weekberichten de ‘ins’ en ‘outs’ hiervan, zodat jullie meer weet hebt van de achtergrond. In dit eerste deel van deze serie ga ik graag inhoudelijk in op het belang en de noodzaak van de vrijwillige ouderbijdrage voor onze school. Daarna volgen nog deel 2 en 3 van het drieluik, respectievelijk over de hoogte van de bijdrage en de wijze van innen.
Waarom heeft onze school de ouderbijdrage hard nodig?
Het onderwijs in Nederland is volledig gesubsidieerd. Ieder kind kan in Nederland gratis basisonderwijs genieten. Toch vraagt iedere school, dus ook de onze, jullie om een ouderbijdrage. Er zijn twee belangrijke redenen waarom deze financiële bijdrage voor onze school zo belangrijk is.
- Er zijn activiteiten die het onderwijsaanbod verrijken zodat uw kind een uitdagende leeromgeving geboden krijgt waarin hij of zij zich gemotiveerd kan ontwikkelen. Denk aan de bekostiging van educatieve activiteiten zoals een museumbezoek, excursies en schoolreisjes.
- Ook ontstaat door de ouderbijdrage financiële ruimte om van het onderwijs ook werkelijk tot vrijeschoolonderwijs te maken. In de vrijeschool werken we vanuit het principe dat we veel aandacht besteden aan een zo breed mogelijke ontwikkeling van het kind. Vooral dan is uw kind in staat al zijn talenten te ontplooien. Hieronder, geef ik wat meer inzicht in de extra’s die de school biedt vanuit de inkomsten uit de ouderbijdragen.
- Leermiddelen en aankleding: Veel van ons les- en speelmateriaal is van natuurlijk, duurzaam materiaal en daarmee vaak duurder in aanschaf. Denk aan houten speelgoed in de kleuterklas, materialen voor het handwerken en houtbewerking, het teken en schildermateriaal. Ook vinden we het belangrijk om aandacht te geven aan een verzorgde, warme sfeer op school. De seizoenstafels, mooie toneelkleding en de aankleding tijdens de jaarfeesten dragen hieraan bij
- Buitenactiviteiten: Onze kleuterklassen hebben één maal per week een bosdag. Daarvoor huren we het gebouw van de scouting. Voor de tuinbouwperiodes van de hogere klassen betalen we voor extra personele ondersteuning en de huur van een stuk tuinbouwland.
- Extra ruimtes: ten opzichte van onze rijksbijdrage hebben we “te veel” vierkante meters. De extra ruimte zit onder andere in de toneelzaal, het houtbewerkingslokaal en de ICT-ruimte/bibliotheek. Het binnen- en buitenonderhoud, de energielasten en de inrichting van deze ruimtes brengt extra kosten met zich mee
- Speelplein: Wij hebben gekozen voor een natuurplein. Dat vraagt extra onderhoud vergeleken met een tegelplein met klimtoestellen. Veel van dit onderhoud gebeurt door ouders maar niet alles kan door hen worden opgevangen. Bijvoorbeeld het aanvullen van houtsnippers en het snoeien van de bomen.
- Extra personele kosten: Voor elke les wordt één leerkracht bekostigd vanuit de overheid. Voor sommige lessen hebben wij echter gekozen voor twee leerkrachten op één groep. Het gaat om de lessen euritmie, houtbewerken (de helft van de klas krijgt houtbewerken de andere helft mediawijsheid) en de gymlessen. Het gaat hierbij steeds om vakleerkrachten die naast de klassenleerkracht vaklessen geven. Bovendien wordt de euritmieles ook nog eens ondersteund door een pianiste of harpiste die hiervoor een vergoeding ontvangen
- Lidmaatschap vereniging voor vrijescholen: onze school betaalt een stevige contributie aan de vereniging voor vrijescholen. De vereniging behartigt de belangen van alle vrijescholen. Daartoe onderhoudt zij nationale en internationale betrekkingen met de politiek en en andere spelers in het onderwijsveld. Zij organiseert en stimuleert ook verbindende activiteiten op het terrein van onderzoek en ontwikkeling van het vrijeschoolonderwijs.
Voor al deze ambities is de subsidie van de overheid niet toereikend. Vandaar dat wij jullie om een ouderbijdrage vragen. Deze bijdrage is overigens vrijwillig en mag nooit een beletsel vormen om jullie kind op onze school te plaatsen.
Wie beslist over het budget?
Jaarlijks bepaalt de MR samen met de directie waar de ouderbijdragen aan mogen worden besteed. De begroting kent een bedrag dat is gebaseerd op de ervaring van vorige jaren. In de loop van het jaar moet blijken of het bedrag dat is bijeengebracht toereikend is en dus ook of er eventueel moet worden bezuinigd. Kortom, willen jullie het vrijeschoolonderwijs goed en mooi houden? Dan is jullie financiële bijdrage noodzakelijk.
In het volgende schoolbericht lezen jullie meer over de hoogte van de ouderbijdrage. Mochten jullie een vraag hebben over dit deel van het drieluik, mail dan naar directie@vsdekleinejohannes.nl.
Hartelijke groet, ook namens de oudergeleding van de Medezeggenschapsraad,
Wim den Blanken
Directeur
Marcel Kunst
Voorzitter medezeggenschapsraad